Wednesday, August 10, 2011

Raya Dulu dan Raya Sekarang

Assalamualaikum.....

Barula nampak bersemangat sikit lepas buka puasakan...
so,apa juadah berbuka puasa korang arini?
arini seperti biasa aku beli dekat bazar je...
tapi yang lainnye arini aku beli dekat bazar setiawangsa lepas habis meeting tadi
and aku bershopping makanan sorang-sorang je....
 sedih x??huhu....nak buat camana kan...walaupun bersendirian aku tetap membeli
dengan semangatnye.....hidup mestila kena berdikari dan jangan bergantung
dengan orang lain...nanti diri sendiri yang tak tau nak buat pape...
alamak,berceramahla pulak aku ni...hihi~

kalau korang perasanla kan ke aku sorang je yang perasan ni semenjak
dua menjak ni rajin betul aku meng'update' blog aku...
ade je bende yang aku nak cerita...
korang nak bace ke tak nak bace ke yang penting aku nak tulis and berceloteh...
jangan marah ea....nanti kena jual la pulak....

sebenarnye entry kali ni aku nak cerita pasal 
Raya Dulu and Raya Sekarang...agak-agak korangla kan pe bezanye ek...

based on my observationla kan...
alamak speaking londonla plak aku ni....hihi~
 adala beberapa perbezaannye...
kalau korang rase ade yang aku tertinggal korang bolehla tambah ea....

apa yang aku senaraikan ni berdasarkan raya aku yang
dulu dan yang sekarang....

1. DULU hari first raya je mesti sambut kat kampung....al-maklumla dulu-dulu atok nenek ade lagi..
kiranya kalau balik raya tu memang terasa sangatla...sangat meriah
suasana raya time tu..tapi SEKARANG hari first raya sambut
kat umah sendiri...suasana raya pun macam dah hambar sikit dah...

2. DULU malam raya mesti duduk depan tv dengan sedara mara sebab nak dengar
pengumuman raya...bila announce esok raya masing-masing berlari
turun tangga sebab seronok...tu time kecik-kecikla...tapi SEKARANG keseronokan
tu dah berkurangan...nama pun dah dewasakan..takkanla
nak berlari bagai...mood nak raya tetap ade ye....


3. DULU malam raya boleh je main bunga api dan mercun bagai...time tu 
rasa macam tak bahaya je...siap beli banyak-banyak lagi...
tak kesahla yang besar ke yang kecik ke tetap main...kes putus-putus jari
pun kurang sangat-sangat takde ok..tapi SEKARANG ni main mercun 
pun sikit-sikit je...takdela nak main semeriah dulu....kes putus-putus
jari pun banyakkan...belum raya pun dah ada yang
putus jari...macamana tu?

4. DULU kuih raya buat sendiri je...macam-macam jenis kuih raya pulak tu...
kalau dah buat sendiri tu confirm-confirmla sedapkan...memang puas
hati sangatla...tapi SEKARANG kuih beli je....masing-masing
sibuk kerja..nak buat kuih raya pun tak sempat...
semua main tunjuk je...kalau orang datang raya selalu jugak
dengar dialog ni...

A: amboi,banyaknye kuih tahun ni....
B: ala,kuih tunjuk je semua tu...tak sempat nak buat....

kalau dah beli tu faham-faham jela ea...yang bernasib baik dapatla yang sedap
and memenuhi citarasa...tapi yang tak bernasib baik sebaliknya pulak...


5. DULU baju raya tempah kat tailor....beli je kain yang berkenan
kat hati pastu hantar je...dah siap, amek and bayar...tapi SEKARANG nak beli kain
pun dah tak sempat dah....biasanya baju raya beli yang dah siap je..
senang...tak payah nak ukur-ukur...pegi dalam
beberapa jam dah dapat baju yang dah siap...


6. DULU banyak je dapat duit raya...bila pegi mana-mana
mesti dapat punyala....yela,masa tu pun masing-masing kecik lagikan...
tapi SEKARANG dapat sikit je...korang pun dah besar gedabak kan...
so,paham-paham jela...tak payah nak beria sangat beratur nak duit raya...
confirm tak dapat...huhu~


7. DULU lagu raya semuanya feeling je kalau dengar...
nak balik raya pun excitedkan..tapi SEKARANG lagu raya tak berapa
nak menusuk ke kalbu la...lagu-lagu raya yang dulu gak tetap di hati...
nanti aku nak letak lagu raya la kat blog aku ni...
bagi mood raya kat korang ea....barula semangat sikit
nak sambut raya walaupun duduk jauh di perantauan...
huwaa....sedihla pulak....


rasa-rasanye tu jela yang aku dapat fikirkan time ni...
mata pun macam dah ngantukla walaupun malam masih mudakan...
ni semua penangan buka puasa tadila ni...

biasala lepas makan mata pun mintak dilelapkan...gedikssss jekan aku ni..
hahaha~
esok aku akan lalui hari yang mencabar...wish me gud luck ea semua..
nervesla pulak....ade tips nak hilangkan nerves tak...???

SELAMAT HARI RAYA SEMUA....!!!


wish in advance bolehkan...
kalau aku ada mase aku buat entry untuk hari raya pulak ea...


tata...titi...tutu....








1 comment:

  1. selamat hari raya err tetibe huhuhu
    nice belog dear:)

    ReplyDelete